Kryptovaluutta verotus

Kryptovaluutta verotus
Kryptovaluutta verotus on monelle melko tuntematon käsite, vaikka se on olennainen osa kryptovaluuttakauppaa. Verotusasiat on helppo ottaa haltuun, kun sisäistää muutaman perusperiaatteen. Kokosimme napakan tietopaketin siitä, mitä aiheesta kannattaa tietää. Aloitetaan määritelmällä. Verottajan mukaan virtuaalivaluutta on digitaalisessa muodossa olevaa arvoa, jonka tulee täyttää kolme ehtoa. 1. Se on keskuspankista riippumaton maksuväline, eikä keskuspankki ole laskenut sitä liikkeelle. 2. Ihmiset voivat käyttää sitä maksuvälineenä. 3. Sitä voidaan vaihtaa, siirtää ja tallentaa sähköisesti.

Miten kryptovaluutta verotus hoidetaan?

Yleisimpiä kryptovaluuttoja ovat bitcoin ja ethereum, mutta virtuaalivaluuttoja on tuhansia muitakin. Kryptovaluutta veroilmoitus tulee tehdä niistä jokaisesta, sillä Suomen verottajan mukaan virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot ovat veronalaisia.

Veroilmoitus tulee tehdä esimerkiksi silloin, jos on vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi, muuhun viralliseen valuuttaan tai toiseen virtuaalivaluuttaan. Samoin on ilmoitettava, mikäli on ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluita tai maksanut sillä laskuja. Ajantasaiset ohjeet ja täydellinen lista löytyvät Verohallinnon sivuilta.

Pääomatulona verotetaan tulo, joka on saatu virtuaalivaluutan käytöstä. Louhinnassa saatu virtuaalivaluutta verotetaan ansiotulona. Arvoksi lasketaan se vaihtokurssi, joka virtuaalivaluutalla on ollut sen louhinta- tai käyttöhetkellä. Valuutan hankintakulut voi vähentää verotuksessa, ja luovutuksista aiheutuneet tappiot ovat puolestaan vähennyskelpoisia.

Apua kryptovaluutan verotuskysymyksiin?

Loppujen lopuksi kryptovaluuttojen veroilmoituksen tekeminen on yhtä yksinkertaista kuin muullakin valuutalla, jos olet käynyt kauppaa vain yhdellä tai parilla kryptovaluutalla. Hieman hankalampaa tai ainakin työläämpää se on, jos määrä on suurempi. Tällöin avuksi voi etsiä verkosta erilaisia palveluita ja työkaluja urakkaa helpottamaan.

Kryptovaluuttojen käyttäminen ja kryptovaluutta kurssit tulevat tulevaisuudessa olemaan merkittävä osa yhä useamman elämää, ja viralliset ohjeistukset hakevat jatkuvasti muotoaan. Verottajan ajantasaisia ohjeita kannattaa seurata ja noudattaa. Ne löytyvät verottajan sivuilta helposti ymmärrettävässä muodossa. Mikäli jokin asia on epäselvä, kannattaa myös olla itse aktiivinen ja kysyä. Kun virtuaalivaluutoista saadut tulot ilmoittaa verottajalle asianmukaisesti, välttyy seurauksilta, joita laiminlyönnistä väistämättä koituu.